Verloop seizoen 2021

Broekweg

paddentrek holten 2021Voor zaterdag 20 februari was er een afspraak gemaakt om de amfibiewand aan de Broekweg te gaan plaatsen. Zaterdag 6 februari kregen we een koude inval met veel sneeuw gevolgd door een week met strenge voorst tot – 15 C. Pas vanaf 15 februari viel de dooi in. Door de dikke sneeuwlaag leek de ondergrond veel minder diep bevroren, zodat we woensdag 17 februari al konden besluiten dat op zaterdag 20 februari de wand toch geplaats kon worden.

Zaterdag 20 februari: het was een prachtige zonnige ochtend met een temperatuur van 12 C!!!! . Omdat de weersvoorspellingen voor de komende week hoge temperaturen voor overdag aangaven, zijn direct de emmers ingegraven en zijn we diezelfde avond begonnen met het overzetten.

Woensdag 24 en donderdag 25 februari waren 2 dagen met veel trek . In totaal werden toen : 200 padden en 190 salamanders overgezet. Daarna werd het kouder (en het bleef droog) en was er weinig trek meer. De avonden werden steeds kouder en op vrijdag 5 maart kregen we nachtvorst en werd het overzetten ’s avonds gestopt.

Maandag 8 maart kwam er regen en zijn we weer gestart met 2x overzetten. Veel effect had de regen niet omdat de avonden toch steeds te koud waren.

Vanaf zondag 14 maart weer besloten om ‘s avonds niet meer te gaan overzetten en alleen ’s morgens de emmers te controleren. Veel regen met hagelbuien! De weersvoorspellingen voor de komende week waren zeer ongunstig voor de trek. Na zaterdag 20 maart waren de nachtvorsten voorbij en op zondagmorgen 21 maart waren er weer 26 padden en 21 salamanders in de emmers. Daarna direct weer begonnen met ook ’s avonds over te zetten.

Bekijk hier de grafiek

Nieuw overzettraject aan de Aaltinksweg

Zaterdag 27 februari : ’s middags met een paar mensen een stuk wand gezet aan de Aaltinksweg. Ook daar de emmers gelijk ingegraven, maar t/m 20 maart was daar nauwelijks trek te bespeuren. Mogelijk komt daar de komende tijd de trek ook op gang.

paddentrek holten scherm Aaltinksweg

Paddentrek: een hachelijke onderneming

Artikel uit 'Hart van Rijssen-Holten' d.d. 22-01-2021

HOLTEN - Padden hebben geen last van corona en gaan gewoon straks weer op pad, de zogenoemde paddentrek volgens de werkgroep IVN Rijssen-Enter.

Lees meer

Evaluatie paddentrek 2020 Broekweg & Aaltinksweg

Overzetproject aan de Broekweg

Op zaterdag 15 februari werd de wand geplaatst.

Dit was beslist niet te vroeg, want op verschillende plekken werd al paddentrek gemeld. De emmers werden dus gelijk ingegraven en diezelfde avond is het overzetten begonnen. We begonnen met een onstuimig weekend waarbij storm Dennis over de land raasde. Gelukkig heeft de wand het gehouden en ook de padden kwamen tevoorschijn. In de 1e week werden er al 238 padden en 233 kleine watersalamanders overgezet.

Lees meer

Evaluatie paddentrek 2019 Broekweg & Aaltinksweg

De bedoeling was om op zaterdag 23 februari de wand op te gaan zetten, maar vanwege het zeer vroeg invallend voorjaar werd dat eerder gedaan en wel op zaterdagmiddag 16 februari.

De weersvoorspellingen gaven mooi weer aan maar met koude nachten. Toch werd er besloten om alvast de emmers in te graven en deze te gaan controleren.

Lees meer